Deze moeder is erg blij met de koe die is geschonken door een weldoener uit Nederland

Geef een
KOE cadeau

en help een gezin met een
gehandicapt kindje
in Kyrgyzstan.

KYRGYZSTAN

 • Oppervlakte: 198,500 km2 (6 x Nederland)
 • Hoofdstad: Bishkek
 • Inwonertal: 5.146.281 (2005)
 • Bevolkingsdichtheid: 25 inwoners per km2
 • Godsdienst: moslim (75%), Russisch-orthodox (25%)
 • Taal: Russisch, Kirgizisch
 • Klimatologische gesteldheid: landklimaat

 

De officiele naam voor Kyrgyzstan of Kirgizië is Kyrgysk Republic (Kirgizische Republiek). Het is een land in Centraal Azië en het grenst aan Oezbekistan, Kazachstan, China en Tadzjikistan. De helft van het land ligt boven de 3000 meter hoogte in het Tiensjangebergte.

Met een oppervlakte van 198.500 vierkante kilometer is het ongeveer zes keer zo groot als Nederland en zeven keer zo groot als België. Ongeveer 90 % daarvan zijn bergen. Bijna helft van het land ligt boven 3000 m, waarvan 3/4 bedekt  met eeuwige sneeuw en ijs. Het land is bezaaid met bergmeren. 

Kyrgyzstan heeft ruim 5 miljoen inwoners met ± 3 maal zoveel vee (vooral schapen) als mensen. 2/3 van de bevolking leeft op het platteland. 
De economie drijft vooral op akkerbouw en veeteelt. Wie door het land reist zal het gevoel hebben nog nooit in een land te zijn geweest waar we zoveel schapen, koeien en paarden te zien zijn. 

Het land is bedreven in bouwen van waterkrachtcentrales. Grondstoffen zijn: kwik, lood, koper en sinds kort goud. Sinds de onafhankelijkheid in 1991 is de levensstandaard gedaald; ± 40 % leeft onder de armoedegrens; er is sprake van een hoge (verborgen) werkloosheid. 

De Kirgiezen stammen af van Turkse nomadenstammen, rond de 10e eeuw zijn deze uit Siberië vertrokken om zich uiteindelijk in Tian Shan te vestigen. Het Kirgizisch is een Turkse taal met Cyrillisch alfabet; men is echter bezig om geleidelijk over te gaan op het Latijnse schrift, net als Turkmenistan en Oezbekistan. Nu zijn er nog twee officiële staatstalen: Russisch en Kirgizisch. 75 % van de bevolking is moslim, maar het overgrote deel is niet echt praktiserend. Daarnaast is ± 20 % Russisch-orthodox. 

Tot 1917 werd het land bewoond door jagers en rondtrekkende boeren. In 1936 werd Kyrgyzstan een socialistische sovjetrepubliek. Bij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie verklaarde Kyrgyzstan zich onafhankelijk (1991) en in 1993 werd een grondwet van kracht die het staatshoofd verregaande bevoegdheden geeft.

Kyrgyzstan is staatkundig onderverdeeld in een stad (shaar): Bishkek, en zeven oblasten (oblastlar). Een oblast is vergelijkbaar met onze provincie.
De 7 oblasten zijn:

 • Batken
 • Chuy / Chui [ Bishkek ]
 • Jalal-Abad Oblasty
 • Naryn Oblasty
 • Osh Oblasty
 • Talas Oblasty
 • Ysyk-Kol / Issyk-Kul [ Karakol ]

De hoofdstad van Kyrgyzstan is Bishkek.
Het grootste meer van Kyrgyzstan is Issyk Kul. Het meer is 182 km lang en bij het breedste gedeelte 60 km breed. Met name aan de noord-zijde is sprake van enig toerisme.

Het toerisme is in Kyrgyzstan in ontwikkeling. In de afgelopen jaren is er een netwerk van logies bij lokale families ontstaan. De opbrengsten uit deze activiteiten komen rechtstreeks ten goede aan de families. Dit netwerk wordtCommunity Based Tourism (CBT) genoemd.

 

Na de onafhankelijkheid begon men direct de economie te hervormen, waarbij privatiseringen een belangrijke rol speelden. Ondanks deze hervormingen raakte Kirgizstan in een economische crisis. De loskoppeling van de Sovjet-Unie, het wegblijven van subsidies en de plotseling veel hogere prijzen van gas en olie zorgden ervoor dat het land, dat zelf nauwelijks natuurlijke hulpbronnen bezit, steeds verder in het slop raakte. Hoewel nu bijna alles te koop is, is dit slechts voor een klein deel van de bevolking bereikbaar.

De Kirgiezen worden geroemd vanwege hun gastvrijheid. Juist omdat het toerisme ook voor hen nog vrij nieuw is, zijn ze heel nieuwsgierig en is de kans groot dat ze je uitnodigen in hun tent (Yurt) voor een glaasje koumis (gefermenteerde paardemelk).